21 Eylül 2015 Pazartesi

Adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir?


Adet hali diğer bir ifadeyle ay hali; kadınların yumurta hücrelerinin olgunlaşması durumunda döllenme olayının gözlenmemesi ile yumurtaların vücuttan atılmasının düzenli olarak seyrini ifade eder. Yani sağlıklı olan her kadın, belirli aralıklarla adet kanamaları geçirerek, döllenmemiş yumurta hücrelerini vücutlarından atarlar. Adet gecikmesi durumu ise, bu düzenli sürenin tam olarak işlememesi ve adet kanamalarının başlaması gerektiği tarihten sonra başlaması anlamına gelir.

Tıp literatüründe adet hali yerine; regl, mens, menses, siklus ve periyot gibi isimlerde verilebilmektedir.

Adet dönemi normal ve sağlıklı bir kadında ortalama olarak 28 gün sürmektedir. Bu ortalama bir değer olup 30-35 güne kadar çıkış gösterebilir. Bu durumun 35 günü geçmesi durumunda adet gecikmesi yaşandığı kabul edilir ve bu duruma tıp dilinde oligomenore adı verilir.

Adet görememe hali kadınlarda 3 değişik durumda normal olarak kabul edilir ve sağlık açısından herhangi bir sorun oluşturmaz. Bunlar; ergenlik öncesi dönem, hamilelik dönemi, hamilelikten sonraki ilk dönem olan emzirme dönemi ve menopoz dönemidir. Kadınlar bu durumlarda adet kanamaları yaşamazlar. Bu dönemlerde adet kanamaları yaşamamaları değil, adet kanamaları yaşamaları sağlık problemine işaret edecektir.

Adet gecikmelerinin en temel sebebi, gebeliktir. Genelde sağlıklı kadınların adetlerinin gecikmeleri en fazla birkaç gün kadar olur. Bu süre uzayacak olursa ve o dönemde korunmamış bir şekilde cinsel ilişkide bulunmuşsanız; hamile olma ihtimaliniz bir hayli yüksek demektir.

Adet gecikmelerinin hamilelik dışında da yaşanabildiği durumlar mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

– Hormonsal bozukluklar ve hormonsal hastalıklar,
– Vajina problemleri,
– Depresyon ve aşırı derece seyreden stres hali,
– Yorucu sporlarla uğraşmak,
– Beyin tümörü,
– Kürtaj sonrasında oluşabilen sağlık problemleri,
– Polistik over sendromu,
– Dengesiz beslenmek, yeterli miktarda enerji almamak ve aşırı derecede zayıflık durumlarında da adet gecikmeleri görülebilmektedir.

Yukarıda saydığımız maddeleri açıklayacak olursak;

Ay hali durumu, birçok hormona bağlı olarak değişik organ ve dokunun salgıladığı hormonların optimum düzeyde salgılanması sonucunda meydana gelir. Bu düzenin şaşması ve fazla ya da az miktarda hormon salgılanması adet kanamalarının gecikmesine neden olabilmektedir. Örneğin tiroid bezi prolaktin adlı hormonu salgılamakla görevlidir. Bu hormon hipofiz bezinin düzenini sağlar. Tiroid bezi optimum düzeyde çalışmayacak olursa prolaktin fazla miktarda sentezlenebilir ki bu durum hipofiz bezi rahatsızlıklarına, bu da adet gecikmesine neden olabilir. (Olayları detaylı ve birbirleriyle ilintili şekilde düşünmek gerekir.)

Adet hali, yumurta iç zarlarının vücuttan atılması olayıdır. Yumurta iç zarlarında meydana gelen tahribatlar da adet gecikmesine neden olabilmektedir. Bu noktada akla gelen tahribat kürtaj olmalıdır. Çükü kürtaj sonrasında rahim iç tabakası dejenere olabilir ve bu durumda yeterli kalınlığa tekrar sahip olana dek adet kanamaları düzensizleşebilir, gecikebilir.

Ağır sporlar, yoğun stres hali ya da kilosuzluk durumları da hormonları etkileyebilmektedir. Hormonların etkilenmesi sonucunda adet kanamalarının gecikmesi de yaşanabilmektedir.

Polikistik over sendromu adet kanamalarını düzensiz hale sokra. Ay hali erken olabileceği gibi, adet kanamalarının gecikmesi de bu durumda gözlenebilmektedir.

Adet kanamalarının gecikmesi durumunda ilk akla gelen durum hamilelik olacaktır. Ancak kişi cinsel bir birleşme gerçekleştirmediyse bu durum söz konusu olmayacaktır.

Unutmamak gerekir ki ne kadar korunma yapılırsa yapılsın, hamilelik ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle cinsel münasebet sonrasında adet kanamalarının gecikmesi halinde ilk akla gelmesi gereken hamilelik olmalıdır. Daha sonraki noktalarda sebepler araştırılmalı ve bu sebeplere bağlı tedavi yoluna gidilmelidir. Birçok önemli hastalık adet kanamalarına neden olabileceği için, adet kanamalarının gecikmesi durumunda olayın teşhisini yaptırmak ve doktora muayne olmak bazen hayati önem taşıyabilir.
Bu içerik stres adeti geciktirirmi, iltihap adeti geciktirirmi, antibiyotik adeti geçiktirirmi, adet gecikmesi nedenleri, mantar adeti geciktirirmi, adeti geciktiren nedenler, stres adet geciktirirmi, adet geçikmesi neden olur, vajinal mantar adeti geciktirir mi, stres adeti etkiler mi, vajinada mantar adeti geciktirirmi, iltihap adet geciktirirmi, enfeksiyon adeti geciktirirmi, vajinal enfeksiyon adeti geciktirirmi, vajinal mantar adeti geciktirirmi, cinsel ilişki adeti geciktirirmi, ilaçlar adeti geciktirirmi, adetı ne gecıktırır, mantar enfeksiyonu adeti geciktirirmi, antibiyotik adet geciktirirmi konularını barındırır.





Kaynak:http://www.havvalar.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder