10 Eylül 2015 Perşembe

45 yaşından sonra kadın

Mantar mı, yoksa menopoz arası mı?

40 yaşını aşmış kadınlar çoğu zaman bir vajinal mantar enfeksiyonunu hemen fark etmiyor ve vajinadaki kaşınma ve yanmayı menopozun öncüsü sanıyor. Ama gerçekte daha yaşlı kadınlar, mantar enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız. Bunun nedeni vücutta vuku bulan hormonal değişimler. Buna bağlı olarak vajinal ortamın da değişmesiyle maya mantarlarına meydan boş kalıyor.


"Kadınlar mantar enfeksiyonunu sık sık menopoz yıllarının bir cilvesi zannediyor" diyor Jinekolog Anja Oppelt. Özellikle de 40’lı yaşların ikinci yarısında belirtilerin nedenini anlamak zor oluyor, "Vajinal flora kurumaya başladığı için kaşınma veya ciltte yabancı madde varmış gibi bir duygu ortaya çıkabiliyor" diye ekliyor Dr. Oppelt. Çünkü daha menopoz başlamadan önce dişi hormonlar anormalleşmeye, hormon salgılama işlevi düzensiz çalışmaya başlıyor. Yumurtalıklar yavaş yavaş çalışmalarını sonlandırıyorlar. Yumurtalık foliküllerinin sayısı aşırı şekilde azalıyor. Foliküller tam olgunlaşmamaya başlıyorlar ve giderek daha az yumurta dışkılıyorlar (ovülasyon). Bunun sonucunda vücudun kendi kendine östrojen üretimi gittikçe azalıyor.
Menopoz döneminde kandidiyaz riski artıyor

Menopoz yıllarında baş gösteren hormonal değişimler, kadınların vajinal enfeksiyonlara karşı savunma güçlerinin azalmasına yol açıyor. Bunun temel nedeni; östrojen eksikliğine bağlı olarak vajinada süt asiti bakterileri azaldığı için, pH değerinin yükselmesi. Böylece vajinanın doğal koruyucu duvarı bozuluyor – mantar ve bakteriler kolayca vajina içine bulaşıp çoğalma imkânı buluyor. Yine östrojen eksikliğine bağlı olarak, genital bölge mukozasının kanla beslenişi yavaşladığı için hastalık yapıcı mikroplarının işi kolaylaşıyor.
Doktora görünmek konuyu açıklığa kavuşturur

"Kandidiyazın en bariz belirtisi beyazımsı, yoğurt kıvamındaki akıntı" diyor LIFE-LINE okurlarına Uzman Doktor Oppelt. Buna karşın böyle bir vajinal mikozis bu belirti olmasa bile söz konusu olabilir. Bu nedenle Dr. Oppelt şu tavsiyede bulunuyor: "Tereddüt halinde yanma ve kaşınmaların sebebinin bir jinekolog tarafından tespit edilmesi yararlı olacaktır. Kandidiyaz olduğuna tam kanaat getirildikten sonra hasta kendi kendine herhangi bir eczaneden reçetesiz satılan mantar ilaçları temin edebilir. Ama evde tedaviden üç gün sonra herhangi bir düzelme görülmediği takdirde bir jinekologa başvurmak şartıyla."
Mantar enfeksiyonunun tekrarlaması durumunda östrojen kremlerinin kullanımı

Menopoz yıllarında sık sık mantar enfeksiyonuna yakalanmayı önlemek için genital bölgeye östrojen kremi sürülebilir. Menopoz dönemiyle ilgili şikâyetlerde hormonla tedavi konusunda ikazlarda bulunan çevrelere rağmen bu tedavi şekli Alman Jinekoloji ve Doğum Yardımı Derneği tarafından da tavsiye edilmektedir. Vücudu az etkilediği için riskleri az bir yöntem. "Ancak göğüs kanseri veya yumurtalık kanseri gibi ağır hastalıklarda bu tedavi şekli söz konusu olamaz" diyor Uzman Doktor Oppelt.



http://www.vajinal-mantar.de/ dan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder