16 Ekim 2015 Cuma

Yaşa ve kadına göre hijyen 
Cinsel organlar bir kadının temizlik açısından en hassas bölgelerinden. Özellikle cinsel hayat başladıktan sonra hijyen daha da büyük önem kazanıyor. Cinsellikle birlikte vajina mikroplara ve bakterilere açık oluyor, cinsel yolla geçen hastalıklar gündeme geliyor. Cinsel organların hijyenini sağlamada her yaş dönemi için farklı önlemler almak gerek.

Kadınlara çocuk yaştan itibaren cinsel bölgenin temizliğiyle ilgili eğitim verilmesi gerekiyor. İdrar yolları ve anüs cinsel organlara yakın olduğu için vajina mikroplara açık. Bu yüzden de temizliğin önemi büyük.


Okula gitmeden öğretmelisiniz
Kız çocukları okula başladıklarında cinsel bölgelerinin temizliğini öğrenmiş olmalılar. Öncelikle temizliğin önden arkaya doğru ve suyla yapılması gerektiği öğretilmeli. Bölge yıkandıktan sonra mutlaka kurutulması da kazandırılacak alışkanlıklar arasında. Makattan öne doğru temizlik, anüs çevresinde yerleşen mikropların idrar yolu ve vajinaya taşınmasına ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. İdrar yolu iltihabı da aynı şekilde gelişebilir.

Adet döneminde pedler sık değiştirilmeli
Henüz cinsel ilişkisi olmayanlar adet döneminde genellikle hijyenik bağları yani pedleri tercih ediyor. Pedler mümkün olduğunca sık değiştirilmeli. Ped, alerji veya tahrişe sebep oluyorsa doktora danışılmalı ve başka bir markanın ürünü denenmeli. Her ped değiştirmede dış dudakların suyla yıkanıp kurutulmasında yarar var. Cinsel ilişkiye henüz girmemiş kız çocuklarında bazen vajinal akıntılar olabilir. Bunlar genellikle hormonal akıntılardır ve tehlikeli değiller. Cinsel hayatı başlamayanlarda vajinal enfeksiyon olmaz. Bu yüzden, akıntıyı iltihapla karıştırmamak gerekir. Çocuklarda yoğun antibiyotik kullanımı ve o bölgenin sıcak ve havasız kalması durumunda mantar iltihabı görülebilir. Ped yerine tampon kullanıyorsanız yabancı maddeli olmayanları tercih edin ve bir tamponu dört saatten uzun kullanmayın. Geceleri tercihen ped kullanın. 

Cinselliğin başlaması milat

Cinselliğin başlamasıyla birlikte vajina değişik mikroplarla tanışır ve bunların bir kısmı yerleşerek iltihaplanma yapar. Dolayısıyla cinsel hayat başladığında yapılacak ilk şey, cinsel hastalıklardan korunmayı öğrenmek. Prezervatif cinsel hastalıkla mücadelenin en etkili yöntemi. Bunun dışında, cinsel ilişki esnasında çok fazla kokulu, tahriş eden jeller ve kremler kullanılmamalı. Vajinada bir kayganlık gerekiyorsa antialerjik, su bazlı jeller tercih edilmeli. Kadınlarda cinsel bölge çok kıvrımlı olduğu için kıvrımlar arasında rahatlıkla cilt döküntüleri, ter birikintileri kalabilir. Bunlar zamanla kokuya ve tahrişe yol açar. Vajinal bölgenin en iyi temizlenme yöntemi, bildiğimiz musluk suyu ve çok kokulu- ilaçlı olmayan basit sabunlarla dışarıdan yıkamak. Sonra durulamak ve çok iyi kurulamak.
Vajinanın içini sürekli yıkamayın

Bazı kadınlarda görülen vajinanın içini devamlı yıkama alışkanlığı zararlı. Çünkü vajinanın içinde koruyucu bakteriler var. Bunların suyla yok edilmesi halinde vajina kendini koruyamaz ve daha sık iltihaplanabilir. Vajina içi temizliği, çok özel durumlarda doktor tavsiyesiyle yapılmalı. Genital bölgedeki tüyleri ağda ve jiletle temizlerken, ciltteki staphylococcus mikrobu kıl köklerine girebilir. Bu, ciddi kıl kökü iltihapları ve apse yapabilir. Tedavisi için cerrahi müdahalelere başvurmak gerekebilir. Dolayısıyla bu tarz sorunu olanlar hemen bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve ağda ve jilet yerine sadece makas kullanmayı tercih etmeli. 

Tuvalletten mikrop kapma efsanesi

Alafranga tuvalet kapağından kadının cildine veya vajinasına mikrop bulaşmaz. Yine de tuvalet kapağının mutlaka tuvalet kağıdıyla silinip temizlenmesi ve sonra oturulması öneriliyor. Oturmadan önce de sifon çekilmeli.

Cinsel bölgenin temiz tutulmasının altın kuralları

Vajinanın içi sürekli temizlenmemeli.

Bacak arası ve dudakları da içeren kısım daima kuru ve temiz olmalı.

Temizlikte değişik kokulu sabunlar, kremler vs. kullanmamalı. Su ve sabun içermeyen temizlik ürünleri tercih edilmeli. Bölge çok iyi kurutulmalı.

Pedler alerji ve tahriş yaparsa başka bir marka denenmeli.

Yaz aylarında özellikle denizden ve havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalı.

Bu bölgedeki kokudan rahatsız olanlar vajinanın dıştan temiz kokmasınısağlayan bazı ıslak mendiller ve deodorant parfümler kullanabilir. Yalnız bunları kullanırken maddelere karşı alerjiniz olmadığından emin olun.



Kaynak:hurriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder