28 Ağustos 2015 Cuma

Vajinal mantarın erkeklerde karşılığı ise kasık mantarıdır(tinea inguinalis) ve belirtileri, tedavisi, önlemleri aynıdır.Kasık mantarı olanların yarısında
genelde ayak mantarı da vardır. Şeker ve kanser hastaları gibi bağışıklık sisteminin zayıflaması durumlarında da sıkça görülür. Eşlere bulaşma ihtimali yüksektir. Kasıkta kaşınma, sıklıkla egzama veya başka sebeplerle olur. 
Bayanların en sık karşılaştığı vajinal mantar enfeksiyonu, trikomonaz ve bakteriyel vajinosistir. 
Bu rahatsızlık her dört kadından üçünden az bir kere görülmektedir.
Kadınlarda genellikle cinsel organda tahriş ve akıntı vardır. Kaşıntı ve yanma da önemli şikayetlerdir.Kaşıma sebebiyle kadın cinsel organ ağızları şişebilir ve çatlaklar oluşabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilebilir.Akıntı beyaz, peynirimsidir.
Erkekler genellikle şikayetsiz taşıyıcıdır. Nadiren idrar yapılan yerde hafif bir kaşıntı olabilir. Özellikle cinsel ilişkiden sonra erkek, yanma ve tahriş hissedebilirler. Ciddi olgularda penis başında aşınmalar, çatlaklar da olabilir. Vajinal mantar enfeksiyonu genellikle başka bir yerden bulaşmaz. Vajinal enfeksiyonlar, vajinal ortamı da değiştirdiğinden dolayı spermin canlı kalma süresini kısaltmakta ve kısırlık gibi büyük sorunlara yol açabilmektedir.



Vajinal enfeksiyonlar, vajinal ortamı da değiştirdiğinden dolayı spermin canlı kalma süresini kısaltmakta ve kısırlık gibi büyük sorunlara yol açabilmektedir.

Hastalığın ilerlemesi ve kronikleşmesi durumunda tüplerde tıkanıklık ve infertiliteye neden olabilmektedir. Çocuğu olmayan çiftlerin mutlaka Klamidya Enfeksiyonu yönünden uzman hekimler tarafından bakılması önerilmektedir.

Bayanlarda vajinal mantar tedavisinin geç kalınması ve ilerlemesi durumunda ise HSG yani rahim ve tüp filmi veya laparoskopi ile tüplerde tıkanıklık tespit edilebilmekte, bu durumda ise tüp bebek tedavisi önerilmektedir.


Normal koşullarda vajinanın savunma mekanizması kuvvetli bir yapıya sahiptir. Uretradan mesaneye geçişi zorlaştıran kapak sayesinde bakterilerin genital bölgede ve idrar yollarında enfeksiyon yapması vücut yapısı tarafından önlenmektedir.

Bayanlardaki adet dönemleri proteinler nedeniyle bakterilerin çoğalması için çok uygun bir ortam oluşturmaktadır. Bu nedenle kadınlarda enfeksiyonlar en
sık adet döneminde ortaya çıkmaktadır. Pamuklu ve iyi kaynatılıp, ütülenmiş iç çamaşırı kullanmak doğrudur.


EŞİNİZ DE TEDAVİ OLSUN! 

Hafif enfeksiyonlarda vajinaya fitil uygulaması, vulvaya krem uygulanır, daha ağır enfeksiyonlarda veya fitil kullanamayanlarda ise tek dozlu ilaçlarla tedavi yapılır. Tekrarlayıcı enfeksiyon durumlarında öncelikle mantar enfeksiyonunu kolaylaştıran sebepler araştırılmalı, tek doz tedavi yerine uzun süreli tedaviler tercih edilmelidir. Mantar enfeksiyonu geçiren kadınların eşlerinin de tedavi edilmesi gerekebilir. Tedaviye cevap en erken 2. günde alınabildiğinden şiddetli kaşıntı sebebiyle günlük hayatı menfi etkilenmiş kadınlarda bölgesel kaşınmayı ortadan kaldırmak için ek ilaçlar gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder