21 Ağustos 2015 Cuma


Maya nedir?

Maya bir mantardır efendim, yani yemeklik mantar, şapkalı mantar, yer mantarı ve kurt mantarı ile aynı ailedendir. Güncel bilimsel araştırmalara göre, 100.000’den fazla farklı mantar türü teşhis edilmiştir, fakat tahminlere göre 1.5 milyon kadar farklı mantar türü var olabilir.







Diyebiliriz ki mantar, minnettar olmamız gereken birçok özelliğe sahiptir. Fakat bu her zaman için doğru değildir… Örneğin siz de baştan aşağı mantar dolusunuz diyebiliriz... Evet söylediğimiz kulağa pek hoş gelmese de, doğduğu andan itibaren dünyadaki herkes bakteri, mantar ve maya mantarı gibi mikro organizmalardan oluşan bir karışım içinde yaşamaktadır.
Mantar sıkıntılı bir rahatsızlıktır fakat tedavisi uzun süreli olsa da basittir. Biz eskiden beri en iyi yolun zefiran olduğunu biliriz hani sonuçta dezenfektandır ya gerçi belki bilmeyeniniz de vardır :).İşe yararlılığı tartışılır tabi, bence işe yarama payı da yüksektir zira yakarak dezenfekte eder kendisi biraz dikkatli olmak lazım yani zararları falan varsa onu bilmiyorum mesela.

O yüzden sizlere tedavi sürecinin de ne şekilde olduğunu araştırdım. Kısaca kadınlarda ağırlıkta olmak üzere mantar sorunu yaygın olarak karşılaşılan sorunlardan biridir. Peki neden bu kadar yaygın bir rahatsızlık mantar? İşte tam da burada mantarın ne olduğunu öğrenmeye öncelik vereceğiz. Diğer değineceğimiz konular tabi ki elzem olan sorunlara yönelik örneğin:

Bu türden bir maya mantarı enfeksiyonunun tam olarak ne olduğu
Neden ortaya çıktığı
Bir süre sonra yeniden ortaya çıkmasını engellemenin neden çok zor olduğu - (bu mutlaka bilmeniz gereken bir şeydir)
En başta ortaya çıkmasının önüne geçmek için yapabileceğiniz şeyler

Ortaya çıktığında nasıl tedavi edeceği

 Her dört kadından üçünün vajinal fungus, maya mantarı enfeksiyonundan kaynaklanan vajinite yakalandığı tahmin edildiğinden, şu ana kadar sorun yaşamamış olsanız da bir gün  vajinal mantar sorunu’ndan  muzdarip olma olasılığınız oldukça yüksektir.


Vajinal mantar enfeksiyonu, kadınların % 75’lik kısmının hayatında en az bir kere karşılaştığı yaygın bir hastalıktır.  Vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalardan en sık görüleni Candida albicans adı verilen bir maya hücresidir. Vakaların %67-95'inde bu mantar hücresi sorumlu olarak bulunduğundan, vajinal mantar enfeksiyonları genelde vajinal kandidiyazis şeklinde tanımlanır. Vakaların   yaklaşık %10-15’inde Torulopsis glabrata gibi diğer Candida türleri de etken olabilir.

MANTAR ENFEKSİYONUNUN OLUŞMA ŞEKLİ

Mantar enfeksiyonu genellikle başka yerden bulaşmaz önemli bir nokta.  Kadının kendi normal vajinal  floralarında bulunan mantar hücreleri çeşitli nedenlerle vücut direnci düştüğünde çoğalıp  aktif hale gelerek  vaginit oluştururlar.

Vajenin en önemli özelliklerinden birisi de zararlı bakterilere karşı savunmada yer alan ve laktobasil adı verilen yararlı bakterileri kendi florasında içermesidir. Laktobasillere süt basilleri adı da verilmektedir.
Laktobasiller vajenin asit PH'sinde üreme özelliği göstererek vajeni zararlı mikroplardan adeta korurlar.

Laktobasillerin sayıca azaldığı pek çok durumda vajen enfeksiyonları (vaginitler) görülebilecektir. Örneğin antibiotik kullanımı sonucunda vajinal mantar oluşmasının nedeni de budur.



Antibiotik kullanımı sonrası (en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır),stres yada yorgunlukla direncin düşmesiyle ortaya çıkan fırsatçı bir enfeksiyondur.
Çok nadiren cinsel temasla geçebildiği de sanılmaktadır. Erkek semeninde üretilemediği için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak her doktor tarafından kabul edilmez.
Ancak yapılan araştırmalarda eşlerin benzer tipte mantar hücresi taşıdıkları saptandığı için bazı hekimler tedavide eş tedavisi de uygulamayı uygun görmektedirler.
Vajinal mantar bulunan bir kadından eşine mantar hastalığı bulaşabilir, fakat hastalık erkekte çoğunlukla hiç bir şikayete neden olmaz ya da ufak yanma hissi şeklinde kendini belli edebilir.


Bir kadın hastalığı olarak düşünülen vajinal mantar, özellikle sünnetsiz erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Bununla birlikte, bazı durumlarda erkek cinsel organında da aşınma ve çatlaklara neden olabilir. 


MANTAR ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ

Normal vajen salgısı kokusuzdur ve kaşıntıya neden olmaz. Miktarı çamaşırı ıslatacak kadar bol değildir. Gebelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda salgı miktarı artmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisi özellikle geceleri artan ve huzursuzluk veren kaşıntı dır.
Bu kaşıntı özellikle sıcak etkisi ile artar. Kaşımaya bağlı olarak vulva derisinde soyulmalar ve küçük kanamalar olabilir. Fazla kaşıma nedeniyle deride oluşan çatlaklar da ikincil bir bakteri enfeksiyonunu davet eder. Bazı durumlarda ise genital bölgedeki kaşıntının nedeni mantar enfeksiyonu değildir, bölgesel allerjik bir reaksiyon olabilir. Vulva ve vajinada kızarıklık ve şişlik olabilir.


Bazen de olay tümüyle psikolojik kökenlidir.

Hastaların çoğunda dış genital organlarda yanma vardır. İdrar yaparken, idrarın değdiği bölgelerde şiddetli yanma hissi olur ve o bölge kızarır. Bazı hastalarda cinsel ilişki esnasında ağrı ve yanma  olabilir. Ağrıdan dolayı kadınlar cinsel ilişkiden kaçınırlar.

Normalden farklı, kokusuz,  zaman zaman kalın ve kütleler halinde, bazen beyaz ya da gri renkte, sulu akıntı  olmaktadır. Fakat akıntının olması her zaman bir kural değildir ve her zaman akıntı olmayabilir. Eğer mevcut ise bu akıntı beyaz renkli ve içerisinde süt ya da peynir kesiği şeklindedir. Bu mantarın neden olduğu akıntı tipi, kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda yalnızca beyaz, sulu, hafif bir akıntı olur. Bazıları ise vajinaların da kuruluk hissinden yakınırlar. Sık sık da vajina giriminde sulu bir akıntı ile karışmış şekilde peynirimsi, beyaz, pomad şeklinde parçalar, olur. Akıntı fazla olursa, venüs dağından rektumun gerisine kadar yayılan ve bacak aralarını da kapsayan yaygın bir kaşıntılı kızarıklığa neden olabilir.

Akıntıda kötü koku görülmez. Kokunun olması kandidiazise eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla getirmelidir.

Vajina duvarında mantar plakları bulunabilir. Bunların görülmesi kandidiazis için tipiktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder